Pigmentstoornissen

Uitleg

Pigmentstoornissen

Pigmentstoornissen zijn huidproblemen die te maken hebben met de kleur van de huid. Ze ontstaan vaak door een overproductie of juist een tekort aan melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van onze huid, ogen en haar. 

Pigmentstoornissen kunnen zich op verschillende manieren uiten, zoals donkere vlekken (hyperpigmentatie), lichtere vlekken (hypopigmentatie) of zelfs ongelijkmatige verkleuringen.

Uitleg

Oorzaken van Pigmentstoornissen

Pigmentstoornissen zijn vaak gerelateerd aan blootstelling aan de zon of schommelingen in de hormoonspiegel. Zonlicht stimuleert de productie van melanine, wat kan leiden tot een ongelijkmatige verdeling van pigment, vooral bij mensen die gevoelig zijn voor zonneschade. 

Hormonale veranderingen, zoals die optreden tijdens de zwangerschap (melasma), het gebruik van anticonceptiepillen of tijdens de overgang, kunnen ook leiden tot pigmentvlekken.

Iedere huid is uniek, en daarom wordt elke behandeling op maat gemaakt om de beste resultaten te behalen. Onze huidtherapeuten beoordelen zorgvuldig je huid en stellen een persoonlijk behandelplan op dat afgestemd is op jouw specifieke huidtype en de aard van je pigmentstoornissen.

HUID

Soorten Pigmentstoornissen

Hyperpigmentatie

Naarmate het lichaam ouder wordt, kunnen hormoonveranderingen, stress en vochtgebrek de aanmaak van pigment stimuleren. Dit noemen we hyperpigmentatie met als gevolg pigmentvlekken: ontsierende verkleuringen in het gezicht of elders op het lichaam.

Hypopigmentatie

Door de vermindering van pigmentcellen is de kleur van de pigmentvlek lichter als de normale huid er omheen. Hypopigmentatie kan ontstaan na infectie, ontsteking, schimmel, medische ingeep (zoals bevriezing) of kan erfelijk bepaald zijn. Als de pigmentcellen ontbreken (depigmentatie), zijn huid en haren wit en doorschijnend.

Lentigo Solaris

is een goedaardige pigmentvlek die vooral gezien wordt op latere leeftijd op zonbeschenen huid gebieden zoals gelaat, borststreek en handruggen. Mensen met een blanke huid hebben meer risico op het ontwikkelen ervan.

Melasma

Donkergekleurde vlekken die voornamelijk in het gezicht voorkomen, vaak veroorzaakt door hormonale veranderingen en blootstelling aan de zon. Ze worden ook wel zwangerschapsmasker genoemd.

Naevus Seniles

synoniem voor ‘levervlekken. Er bestaat een duidelijk verband tussen het ontstaan van levervlekken en de mate van zonblootstelling die de persoon gedurende het leven heeft gehad.

Vitiligo

Is een aandoening die witte grillige vlekken, die niet bruin kleuren in de zon als gevolg heeft. De vlekken schilferen niet. Grootte kan varieren van 1cm tot wel tien centimeter. De vlekken kunnen overal voorkomen.

Café-au-lait vlek

Lichtbruine, vaak ovale vlekken op de huid die meestal aangeboren zijn. Ze zijn over het algemeen onschuldig, maar kunnen cosmetisch storend zijn.

Ouderdomsvlekken

Kleine, donkere plekken die vooral op de handen, het gezicht en andere zon blootgestelde delen van het lichaam verschijnen naarmate men ouder wordt.

Poikiloderma van Civatte

Een combinatie van pigmentvlekken, roodheid en soms fijne rimpels, meestal voorkomend op de hals en aan de zijkanten van de nek, vaak als gevolg van zonneschade.

Postinflammatoire hyperpigmentatie

Donkere vlekken die ontstaan na een ontsteking of huidbeschadiging, zoals acne of een verwonding. Deze vlekken kunnen lang aanwezig blijven, zelfs nadat de oorzaak is verdwenen.

Zonschade

Verkleuringen van de huid die ontstaan door langdurige blootstelling aan de zon. Dit kan variëren van lichte vlekjes tot meer uitgesproken donkere plekken.

Motivation, teamwork or hands of doctors in hospital for healthcare goals, unity or solidarity toge

Behandeling

Behandelmethoden:

Chemische peelings helpen de huid te vernieuwen door de bovenste laag van de huid te exfoliëren. Dit kan de zichtbaarheid van pigmentvlekken verminderen en zorgen voor een egale teint.

Deze behandeling stimuleert de natuurlijke regeneratie van de huid door met fijne naaldjes minuscule gaatjes in de huid te maken. Wij werken met pigmentreducerende producten die door deze kanaaltjes 80% beter worden opgenomen en dieper in het weefsel hun werking afgeven. Dit kan de aanmaak van collageen en elastine bevorderen en pigmentvlekken doen vervagen.

IPL is een lichttherapie die wordt gebruikt om pigmentvlekken te behandelen. De lichtpulsen richten zich op het pigment in de huid, wat resulteert in een egalere huidtoon.

Lasertherapie maakt gebruik van geconcentreerde lichtstralen om pigmentvlekken nauwkeurig aan te pakken. De laser breekt het overtollige pigment af, waardoor de vlekken vervagen.